Kattoturvatuotteet

Kattoturvatuotteet – Mitä tulee hankkia?

Kattoturvatuotteet ovat rakennus- ja turvallisuustarvikkeita, jotka on suunniteltu parantamaan turvallisuutta ja suojaamaan ihmisiä sekä rakenteita katolla liikkuessa. Kattoturvatuotteiden tulee täyttää Suomen lain vaatimukset ja määräykset.

Huoltohenkilöiden tulee olla turvallista liikkua katolla sijaitseville laitteille ja tehdä tarvittavat korjaustyöt. Katolle asennettavien tuotteiden, kuten lapetikkaiden (kattotikkaat), lumiesteiden ja kattosiltojen tulee olla hyvässä kunnossa lain vaatimaa nuohousta varten.

Lue tarkemmin kattoturvatuotteista ja siitä, mitä tuotteita sinä tarvitset kotiisi.

Laki kattoturvatuotteista

Pelastuslaki määrittää, että rakennuksen omistajan tulee huolehtia nuohouksesta. Yksityishenkilö ei nuohousta voi suorittaa, joten siihen tarvitaan ammattilainen nuohoojaksi. Katolla olevat turvavarusteet tulee puolestaan pitää kunnossa nuohoojan työtä varten. Ne pitävät sisällään esimerkiksi tikkaat ja muut turvavälineet.

Nuohoojan tulee ilmoittaa paikalliselle pelastuslaitokselle, mikäli kattoturvatuotteiden osalta havaitaan puutteita. Nuohousta ei voida myöskään suorittaa vajailla varusteilla, joten katolla sijaitsevilla turvatuotteilla on merkittävä rooli.

Tutustu lisää nuohoukseen ja nuohouslakiin aiemman artikkelimme avulla.

Kattoturvatuotteet ovat tärkeä osa kodin varustusta

Kattoturvatuotteet ovat olennainen osa kodin varustusta, sillä ne varmistavat katolla työskentelevien henkilöiden turvallisuuden ja suojaavat rakennuksen rakenteita mahdollisilta vaurioilta.

Tämän lisäksi ne auttavat ehkäisemään onnettomuuksia ja noudattamaan rakennusmääräyksiä, mikä parantaa rakennuksen arvoa ja pitkäikäisyyttä.

Turvallisuus

Kattoturvatuotteet, kuten kattosilta, kattotikkaat ja lumiesteet takaavat turvallisen kulun katolla liikkuville henkilöille. Näitä henkilöitä voivat olla esimerkiksi huoltomiehet tai savupiipun nuohooja. Kattoturvatuotteet estävät tapaturmia ja vakavia loukkaantumisia.

Rakenteiden suojaus

Lumiesteet ja muut suojaukset auttavat suojaamaan kattoa ja rakennusta vaurioilta, joita putoava lumi tai jää voivat aiheuttaa. Lumiesteet voivat estää rännien tai muiden mahdollisten rakenteiden vaurioitumisen.

Lakien ja säädösten noudattaminen

Kulkureittien osalta määräykset sanovat, että katolla sijaitseville savupiipuille, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä edellyttäville rakennusosille ja laitteille, on oltava turvallinen sekä helppokulkuinen katkeamaton kulkutie.

Oikein asennettuna kattoturvalaitteet parantavat turvallisuutta ja mahdollistavat säädösten ja lakien noudattamista.

Rakennuksen arvo

Kun kattoturvatuotteet ovat kunnossa, parantaa se myös rakennuksen arvoa. Taloa myydessä tietää, ettei kattoturvatuotteita tule uusia samantien ja ne myös pitävät rakennuksen rakenteet paremmassa kunnossa, sillä ne suojaavat rakenteita putoavalta lumelta.

Nämä kattoturvatuotteet tarvitset

Kattoturvatuotteiden osalta kannattaa olla huolellinen. Pelkät seinätikkaat eivät riitä suojaamaan huoltomiesten työtä ja monia asioita tulee ottaa huomioon kattoturvatuotteita hankkiessa.

Vaikka kaikki listaamamme kattoturvatuotteet eivät välttämättä ole pakollisia katon turvallisuutta ajatellen, niin kaikille talojen katoille on olemassa perusvarusteet, jotka tulee olla kunnossa.

Mikäli haluat saada tarkempaa tietoa oman talosi varustelusta – ota yhteyttä Nuohousvoimaan.

Tikapuut ja kattotikkaat

Kattotikkaat mahdollistavat turvallisen pääsyn katolle. Ne ovat välttämättömiä huolto- ja korjaustöissä, kuten savupiipun nuohouksessa tai antennin asennuksessa.

Kattotikkaat toimivat myös omalta osaltaan lumiesteiden tapaan katolla ja suojaavat rakenteita.

Kattosilta

Kattosilta tarjoaa turvallisuutta ja hyvän reitin katolla liikkumiseen. Ne vähentävät liukastumis- ja kaatumisriskiä, etenkin jyrkillä katoilla ja liukkailla pinnoilla. Kattosillat ovat yleinen näky varsinkin uusimpien omakotitalojen katoilla.

Lumieste

Lumiesteet estävät lumen ja jään putoamisen katolta. Ne suojaavat niiden alapuolella olevia rakenteita, ihmisiä ja omaisuutta vahingoilta. Joissakin tilanteissa katolle kannattaa asentaa useampia lumiesteitä, riittävän suojan varmistamiseksi.

Turvakaiteet ja -aidat

Turvakaiteet ja -aidat parantavat turvallisuutta esimerkiksi todella jyrkillä ja korkeilla katoilla. Joissain tapauksissa ne voivat olla välttämättömiä, mutta perinteisen kokoisen omakotitalon katolle ne eivät välttämättä ole pakollisia.

Turvakiskot ja -koukut

Turvakiskot ja -koukut mahdollistavat turvavaljaiden kiinnittämisen, mikä parantaa turvallisuutta katolla työskenneltäessä. Ne tarjoavat lisäsuojan putoamista vastaan. Turvakiskoja saattaa nähdä korkeiden kerrostalojen varustuksessa.

Savupiippujen huoltotasot ja kattoluukku

Savupiippujen huoltotasot mahdollistavat turvallisen ja vakaan alustan savupiipun huoltotöitä varten. Ne vähentävät riskejä, joita liittyy savupiipun puhdistamiseen ja korjaamiseen.

Kattoluukku tarjoaa helpon ja turvallisen pääsyn katolle sisätiloista. Ne ovat erityisen hyödyllisiä huoltotöissä ja hätätilanteissa.

Ota yhteyttä nuohoojaan

Kattoturvatuotteiden osalta tulee tarjota turvallinen ja katkeamaton kulkutie säännöllistä käyntiä edellyttäville laitteille, niiden huoltoa ja ylläpitoa varten. Suomen laissa on määritelty pakollinen nuohous, mihin tulee tarjota turvalliset puitteet.

Mikäli et ole täysin varma oman talosi turvatuotteiden osalta, niin ota meihin yhteyttä. Me tulemme katsomaan rakennuksesi kattoturvatuotteet kuntoon. Voimme myös tarvittaessa tehdä samalla mahdolliset nuohous- ja huoltotyöt.

Yhteystiedot
Ylös