Nuohousvoima

Ilmanvaihtokanavien puhdistus Turku

Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus, mittaus ja säätö

Toiminta-alueemme on Turku ja sen lähikunnat!

Iv-järjestelmä

Nykyaikaisissa rakennuksissa kodin keuhkot on koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä, josta tulee pitää hyvää huolta, turvallisen ja terveellisen asumisen takaamiseksi.

Kuinka usein?

Puhdistuksen aikaväli vaihtelee toimintatavan mukaan. Koneellisesti toimiva ilmanvaihtojärjestelmä suositellaan useimmiten puhdistettavan 3-8 vuoden välein. Painovoimaisissa ja huippuimurilla toimivissa järjestelmissä hieman harvemmin eli noin kymmenen vuoden välein (+-2 vuotta).

Miksi?

Ilmanvaihto on tärkeää terveytesi kannalta. Huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa tunkkaisuutta, hajuja, huonoa oloa, päänsärkyä, väsymystä ja keskittymiskyvyn puutetta sekä kosteusvaurioita.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus Turku

Vaihe 1

Järjestelmän alipaineistaminen mahdollistaa pölyn ja lian pois imemisen tehokkaasti jokainen kanava kerrallaan,

Vaihe 2

Kanavat puhdistetaan harjaamalla Power Sweep System(R) -menetelmällä, joka on tämän hetken tehokkain tapa puhdistaa kanavat, ja jossa on mahdollisuutena puhdistuksen aikainen videovalvonta.

Vaihe 3

Kaikki ilmanvaihtojärjestelmän venttiilit ja tiivisteet putsataan ja tarkastetaan. Lopuksi puhdistetaan Iv-koje. Puhaltimet irroitetaan ja puhdistetaan, lto-kenno pestään, kojeen sisäpinnat imuroidaan ja pyyhitään puhtaaksi.

Huom!

Suosittelemme myös aina ilmanvaihdon mittaamista sekä säätämistä. Sillä varmistetaan oikea ilman liikkuvuus sekä ilmamäärien riittävyys. Liiallinen ilmanvaihto kuluttaa myös turhaan energiaa.
Huomaathan, että jos suunnittelet remonttia kannattaa ilmanvaihtokanavien puhdistus tilata vasta remontin jälkeen.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus - Usein kysytyt kysymykset

Ilmanvaihtokanavien puhdistus tulee tehdä säännöllisesti. Puhdistuksen tiheyteen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi, mihin tilaa käytetään. Mikäli kiinteistön ilmastointia kuormitetaan jatkuvasti ja pölyä jää ilmastointikanaviin, tulee luonnollisesti ilmanvaihtokanavien puhdistus vastaan nopeammin.

Omakotitaloissa kannattaa miettiä ilmanvaihtokanavien puhdistuksen suorittamista, mikäli edellisestä kerrasta on yli 5 vuotta tai jopa 10 vuotta. Joissain tilanteissa on tärkeää suorittaa puhdistus useamminkin.

Ota meihin yhteyttä ja selvitämme, missä kunnossa oman kiinteistösi ilmanvaihto on tällä hetkellä.

Suosittelemme myös aina ilmanvaihdon mittaamista sekä säätämistä. Sillä varmistetaan oikea ilman liikkuvuus sekä ilmamäärien riittävyys. Liiallinen ilmanvaihto kuluttaa myös turhaan energiaa. Huomaathan, että jos suunnittelet remonttia kannattaa ilmanvaihtokanavien puhdistus tilata vasta remontin jälkeen.

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen hintaa on vaikeaa määritellä. Pienemmässä omakotitalossa hinta voi olla satoja euroja ja suuremmissa kohteissa hinta voi nousta tuhansiin euroihin.

Laskutamme pääsääntöisesti tuntipohjaisesti ja mahdollisista matkakustannuksista sovitaan erikseen, mikäli kohde sijaitsee kauempana. Voimme sopia myös jatkuvan palvelun ilmanvaihtokanavien puhdistukseen, mikäli kohteita on useampia ja tarve suurempaa.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus aloitetaan alipaineistamalla ilmanvaihdon järjestelmä, joka mahdollistaa lian ja pölyn imemisen kanava kerrallaan. Alipaineistuksen jälkeen kanavat puhdistetaan Power Sweep System(R) -menetelmällä, joka mahdollistaa reaaliaikaisen videovalvonnan puhdistuksen yhteydessä.

Kanavien puhdistuksen jälkeen tarkistetaan sekä puhdistetaan venttiilit, tiivisteet, lv-koje, puhaltimet ja lto-kenno. Kokonaisvaltaisen työn lopputuloksena tietää, että kiinteistön sisäilman laatu paranee ja uutta puhdistusta ei tarvitse tehdä liian usein.

Säännöllinen ilmanvaihtokanavien puhdistus on tärkeää, sillä toimiva ilmanvaihto parantaa ilman laatua ja sillä on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Liiallinen pöly tai kosteuden määrä voivat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.

Hyvä ilmanvaihtokanavan siisteys vaikuttaa myös ilmanvaihdossa käytettyyn energiaan. Tukkeutunut ilmanvaihto ei kierrätä ilmaa yhtä tehokkaasti, joten voit joutua käyttämään suurempaa tehoa saman vaikutuksen saamiseksi.

Ilmanvaihtolaitteiden säätäminen, huolto, puhdistus ja mittaus oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Vuonna 2023 saa vähentää 40% työn osuudesta verotuksessa, mikäli työ on ostettu yritykseltä, joka on ennakkoperintärekisterissä.

Yhdeltä henkilöltä kotitalousvähennyksen kokonaismäärä on 2250 euroa ja omavastuu 100 euroa. Esimerkiksi 300 euroa maksavan ilmanvaihtokanavien puhdistuksen hinnaksi muodostuisi seuraava:

  • 300 € – 100 € (omavastuu) = 200 €

  • 200 € * 40% = 40 €

  • Yhteensä 300 € – 100 € – 40 € = 160 €

Mikäli näet ilmanvaihtokanavassa pölyä, on silloin hyvin todennäköistä, että ilmanvaihdon puhdistus on tarpeeseen. Muita merkkejä huonosta ilmanvaihdosta on lisääntynyt energian tarve, kostea ilma tai ylipäätään huono sisäilman laatu.

Usein ilmanvaihdon puhdistus ei ole välttämättä silmillä nähtävää, joten sen vuoksi kannattaa konsultoida ammattilaista ja selvittää omat tarpeet ilmanvaihdon puhdistukselle. Jos kuitenkin tiedät, että omasta ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta on kulunut jo 5 vuotta tai jopa 10 vuotta, niin silloin tiedät varmasti niiden olevan puhdistuksen tarpeessa.

Varsinkin kotitalouksissa ilmanvaihdon puhdistus tulee parantamaan sisäilman laatua ja vähentää terveyshaittojen riskejä. Likaiset ilmanvaihtokanavat ovat sen lisäksi myös paloturvallisuusriski.

Sisäasianministeriö on laatinut lain, jonka mukaan esimerkiksi ammattimaisten ruuanvalmistuspaikkojen ilmanvaihtokanavat ja laitteet pitää puhdistaa kerran vuodessa. Lisäksi viiden vuoden välein ilmanvaihtokanavat tulee puhdistaa esimerkiksi sairaaloissa tai kouluissa. Kotitalouksissa tämä ei ole välttämätöntä, mutta vähintään 10 vuoden jälkeen ilmastoinnin toiminta alkaa vaikuttamaan merkittävästi sisäilman laatuun.

Ilmanvaihdon puhdistaminen säännöllisesti parantaa sisäilman laatua, vähentää paloturvallisuusriskejä sekä pitää huolen ilmastoinnin energiatehokkuudesta. Ilmastoinnin säätö ja huolto voivat parantaa merkittävästi kotitalouden asuinmukavuutta.

Ilmastoinnin säännöllinen huoltaminen maksaa itsensä takaisin, sillä toimenpiteet eivät ole liian suuria yhdellä kertaa. Ota yhteyttä meihin ja selvitetään yhdessä, minkälainen ilmanvaihdon puhdistus kotitalouteesi tulisi tehdä.