Nuohousvoima

Tulisija- ja savuhormikorjaukset

Tulisija- ja savuhormikorjaukset

Hormimassaus

Vanhan tiilihormin/rakenneainehormin kunnostaminen

Hormex ceramic -tyyppihyväksytty T600 keraaminen hormisaneerausmassa on nokipalon kestävä. Kestää yli 1200 asteen lämpötilat. Suomessa kehitetty. 10 vuoden takuu. Hormien esipuhdistus tehdään innovatiivisellä Power Sweep System(R)menetelmällä, joka takaa massalle maksimaalisen kiinnityksen.

Hormimassaus tulee aiheelliseksi silloin, kun tiilihormit ovat rapautuneet ja aikansa eläneet Suomen vaativassa ilmastossa, usein jopa ilman piipunhattua.

Hormimassaus (keraaminen liukuvalu ilmapallomenetelmällä, Hormex Ceramic – keraaminen hormisaneerausmassa) sopii erinomaisesti vanhoille tiili-/ rakenneainehormeille, erityisesti takka-, leivinuuni- sekä ilmanvaihtohormeille.

Hormimassaus ilmapallolla ei pienennä hormin pinta-alaa. Näin veto pysyy hyvänä ja savupiipun rakenne lujittuu entisestään ja kestää taas kymmeniä vuosia kovaa käyttöä. Hormimassauksen jälkeen on syytä laittaa myös piipunhattu, sillä näin saadaan hormi suojaan sateelta ja tuiskulta. Kuiva hormi edistää aina vetoa sekä pidentää hormin käyttöikää.

Hormimassaus ilmapallomenetelmällä mahdollistaa hormin massauksen katolta. Usein vältytään huoneistoon tehtäviltä työaukoilta ja näin vältytään ikäviltä ja suuritöisiltä suojauksilta sekä siivouksilta. Ilmapallomassaus laittaa samalla hormin rakenteen kuntoon ja nurkkien pyöristyessä vetokin huomattavasti paranee. 

Hormex Ceramic -massalla ja ilmapallomenetelmällä pystytään kunnostamaan myös vanhat harkkohormit, koska Hormex Ceramic -massa on myös samalla tavalla keraaminen rakenteeltaan kuin harkkohormin sisäputket.

Hormex Ceramic

Ilmahormit massataan myös Hormex Ceramic – massalla

Hormex Ceramic -hormimassa sopii erinomaisesti kerrostalojen, rivitalojen ja omakotitalojen ilmahormien kunnostamiseen. Hormimassauksen ilmapallomenetelmällä tulee tasalaatuinen ja sileäpintainen hormi, joka pyöristää hormin nurkat. Tällöin veto paranee ja hormista tulee tiivis sekä paloturvallinen.

Vanhoissa painovoimaisissa kerrostaloissa on paljon hormeja, jotka kaipaavat kunnostusta, etenkin linjasaneerauksen yhteydessä. Vanhan kerrostalon rakenteet on tehty ennen niin, että on hengittävät rakenteet, joten Hormex Ceramic -ilmahormimassa sopii erinomaisesti hormikorjaukseen kerrostalokohteisiin.

Museorakennuksissakin hyväksi todettu Hormex Ceramic -hormimassa takaa vuosiksi eteenpäin ehjän ja tiiviin hormin, alkuperäisiä rakennusmateriaaleja ja rakennustapaa kunnioittaen.

Rakenneaineisen hormin massauksen edut
  • Nopein ja edullisin hormipinnoitusmenetelmä kerrostaloihin, joissa on paljon hormikantaa.
  • Kondenssivedet ja sadevedet eivät mene asuntoon asti, vaan imeytyvät rakenteisiin ja kuivuvat kuten ennenkin.
  • Hormin pinta-ala pysyy maksimaalisena ja toimivuus paranee aina.

  • Hormi varaa edelleen lämpöä, toisin kuin putkituksella, jolloin hormin ja putken väliin jää eristävä ilmakerros.
Toteutuneet keskihinnat pientalojen hormeissa
 • 7 metriä 1/2 kiven hormi; 700 € eli 100 €/m. Kotitalousvähennys noin 242 €
 • 2 x 7 m 1/2 kiven hormi; 1300 € eli 93 €/m. Kotitalousvähennys n. 452 €.
 • Tiiveyskoe tarvittaessa noin 120 €. Kotitalousvähennys n. 48€

Hormin putkitus

Yleensä öljykattiloiden hormeihin

Hormi voidaan kunnostaa joko jäykillä tai taipuisilla, haponkestävillä jaloteräsputkilla, hormin rakenteesta riippuen. Teräsputki voidaan asentaa koko hormin osuudelle tai esim. hormin yläosaan.

Asennetut putket ovat halkaisijaltaan 80mm-300mm ja putkia saa sekä pyöreänä että ovaalinmallisena. Kaksinkertaiset taipuvat sekä jäykät jaloteräsputket sopivat savuhormeihin, joissa lämmitysmuotona käytetään öljyä, kaasua tai kiinteitä polttoainetta kuten puuta tai pellettejä. Yksinkertaisia jaloteräsputkia käytetään ilmanvaihtohormeihin. Kaikilla putkilla on 10 vuoden takuu.

Toteutuneet keskihinnat pientalojen hormeissa

 

 • 6 metriä 1/2 kiven hormi; 1080 € eli 180 €/m. Kotitalousvähennys n. 264 €.
 • 6 metriä Iv-hormi; 960 € eli 160 €/m. Kotitalousvähennys n. 240 €.