Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse

Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse

Ilmavaihtokanavien puhdistus on tärkeää, kun halutaan ilmanvaihto-järjestelmien toimivan tehokkaasti. Ne varmistavat kodin sisäilman pysymisen raikkaana ja turvallisena asukkaille. Ilmanvaihtokanavien puhdistus voidaan toteuttaa itse tai ammattilaisen avulla.

Lue meidän vinkit ilmanvaihtokanavien puhdistukseen.

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen tärkeys

Ilmanvaihtokanavien säännöllinen puhdistus on kriittinen osa kodin ylläpitoa, joka vaikuttaa suoraan asumismukavuuteen ja terveyteen. Sisäilman laatu vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme ja huono sisäilma voikin olla merkittävä terveyshaitta.

Erityisesti allergioista ja hengitysongelmista kärsivät ihmiset, vanhukset ja lapset voivat kärsiä huonolaatuisesta sisäilmasta. Ilmanvaihtokanavien kautta kulkeutuu jatkuvasti ilmaa sisään ja ulos, jolloin mahdolliset allergeenit sekä epäpuhtaudet voivat levitä ympäri asuintilaa. Ilmanvaihtokanavat kannattaa siis puhdistaa säännöllisesti, sillä raikas sisäilma vähentää sairastumisen riskiä ja parantaa elämänlaatua.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus ei ole vain terveydellinen asia, vaan se on myös taloudellisesti järkevää. Huonosti toimiva ilmanvaihto voi heikentää merkittävästi koko järjestelmän tehokkuutta, joka johtaa korkeampiin lämmitys- ja jäähdytyskustannuksiin.

Saat siis ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta myös säästöä kasvaviin energiakustannuksiin!

Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse 1

Ilmanvaihtokanavien puhdistusväli

Ilmanvaihtokanavien puhdistusvälin määrittäminen on tärkeää kodin ilmanlaadun ja ilmanvaihtojärjestelmän tehokkuuden ylläpitämiseksi. Oikea puhdistusväli riippuu useista tekijöistä, kuten asumisolosuhteista, ilmanvaihtojärjestelmän tyypistä sekä kodin erityispiirteistä.

Yleinen suositus kodin ilmanvaihtokanavien puhdistukseen on 3-5 vuoden välein. Suuremmissa kotitalouksissa kannattaa kuitenkin tarkistaa ilmanvaihtokanavat vähintään kerran vuodessa, mikäli puhdistusta tarvitaan.

Muutamia eri tekijöitä, jotka vaikuttavat ilmanvaihtokanavien puhdistusväliin:

  • Lemmikit
  • Allergiat tai astmaatikot
  • Rakennuksen sijainti
  • Rakennuksen käyttö

Kanavat tulee puhdistaa, mikäli näet niissä näkyvää likaa tai pölyä, sisäilman laatu on heikko tai asukkaiden allergiaoireet pahenevat. Kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen tarpeen vaatiessa, jotta talon ilmanvaihto saadaan puhdistettua huolellisesti ja voidaan varmistaa sisäilman laatu.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse 2

Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse – Askel askeleelta

Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse voi olla joissain tilanteissa kätevää, mutta kokonaisuudessaan se vaatii tarkkaa työtä sekä oikeita välineitä. Mitä laajempi ilmanvaihtokanavien verkosto kiinteistössäsi on, sitä enemmän puhdistus vie aikaa ja vaatii parempia välineitä. Alipaineistaja on usein ilmanvaihtokanavien puhdistuksessa tärkeä työväline ja sen hankinta voi olla kallista.

Muutamia asioita ilmanvaihtokanavan puhdistuksessa voit kuitenkin tehdä itse.

Venttiilien ja ritilöiden puhdistus

Aloita ilmanvaihtokanavien venttiilien ja ritilöiden puhdistuksesta. Käytä tarvittaessa ruuvimeisseliä tai muita työkaluja. Ole kuitenkin varovainen venttiilien ja ritilöiden irrottamisen kanssa, jotta ne eivät vaurioidu. Käytä puhdistukseen pehmeää harjaa tai imuria. Voit myös käyttää mietoja pesuaineita ja vettä pinttyneen lian puhdistukseen.

Iv-kanavien sisäpuolen puhdistus

Avaa ilmanvaihdon pääsyaukot. Tämä voi vaatia erikoistyökaluja, riippuen ilmanvaihdon kanaviston rakenteesta. Tarkista ilmanvaihtokanavien sisäpinta taskulampulla nähdäksesi likaantumisen asteen, jotta tiedät, kuinka paljon puhdistusta tulee tehdä.

Käytä pitkävartista harjaa pölyn ja lian irrottamiseen ilmanvaihtokanavien sisäosista. Imuroi lopuksi lika pois ilmanvaihtokanavista.

Alipaineistuksen käyttö

Alipaineistaja hoitaa ison osan työstä, mutta sen käyttäminen vaatii osaamista. Liitä alipaineistaja ilmanvaihtokanaviin ohjeiden mukaisesti ja anna sen imuroida lika ja pöly kanavista. Liikuta alipaineistajaa tasaisesti pitkin kanavaa, jotta varmistat tehokkaan ilmanvaihtokanavien puhdistuksen.

Laita osat takaisin paikalleen

Ritilöiden ja venttiilien takaisin laitossa on tärkeää, että asennat ne takaisin samaa tekniikkaa hyödyntäen, kuin poistaessakin. Pidä myös huoli siitä, että ne ovat täysin kuivia ennen takaisin asentamista.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse 3

Yleisiä vinkkejä ilmanvaihtokanavien puhdistukseen

Ehdottomasti tärkein huomio ilmanvaihtokanavien puhdistuksessa on tietää, milloin tulee kääntyä ammattilaisen puoleen. Mikäli et tiedä mitä teet tai olet yhtään epävarma, älä turhaan yritä tehdä puhdistusta itse, vaan soita ammattilaiselle. Näin varmistat työn hoituvan tehokkaasti.

Valmistaudu huolellisesti ja käytä suojavarusteita

Ennen kuin aloitat, tutustu ilmanvaihtojärjestelmäsi tyyppiin ja rakenteeseen. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, miten päästä käsiksi kanaviin ja mitä työkaluja tarvitset puhdistukseen. Hanki tarvittavat työkalut kuten harja, ruuvimeisseli, imuri ja mahdollinen alipaineistaja.

Käytä myös aina tarvittavia suojavarusteita, kuten suojakäsineitä ja hengityssuojainta. Suojavarusteet pitävät sinut suojassa ilmanvaihtokanavista irtoavilta epäpuhtauksilta ja pölyltä.

Irrota ja kasaa osat huolellisesti

Kun varmistat venttiilien ja ritilöiden irrottamisen huolellisesti, et vaurioita niitä tai seinää puhdistuksen yhteydessä. Kun osat puhdistetaan, älä käytä liikaa voimaa tai vahvoja pesuaineita, sillä venttiilit voivat vaurioitua.

Korjaa rikkinäiset osat ja ylläpidä säännöllisesti

Ilmanvaihtokanavien tiivisteet voivat mennä rikki puhdistuksen yhteydessä tai ajan myötä. Korjaa ja vaihda tarvittavat tiivisteet. Hyvä tiivistys estää ilmavuodot ja parantaa iv-kanavien tehokkuutta.

Imuroi suodattimet, ritilät ja venttiilit säännöllisesti estääksesi suurempien epäpuhtauksien kertymistä. Pidä silmällä sisäilman laatua ja hajua, jotka voivat viitata tarpeeseen puhdistaa kanavat uudelleen.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse 4

Milloin kääntyä ammattilaisen puoleen

Iv-kanavien oikeanlainen puhdistus vaatii oikeanlaisia välineitä sekä ammattitaitoa. Pystyt tekemään osan työstä itse, mutta huolellinen puhdistus kannattaa jättää ammattilaiselle.

Puhdistuksen hinta voi tuntua alkuun suurelta, mutta pidemmällä tähtäimellä säästät omaa aikaasi ja varmistat, että ilmanvaihtokanavien puhdistus on tehty huolellisesti. Myös ilmanvaihdon mittaus ja säätö onnistuu ammattilaiselta puhdistuksen yhteydessä.

Ilmanvaihdon puhdistus on pääasiassa työtä, mistä sinun on mahdollista saada kotitalousvähennys. Sen avulla voidaan madaltaa ilmanvaihtokanavien puhdistuksen hintaa ja pystyt varmistamaan oikeanlaisen puhdistuksen ammattilaisen toimesta.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus itse 5

Ammattilaisen ilmanvaihtokanavien puhdistus

Ammattilaisen avulla ilmanvaihtokanavat voidaan puhdistaa tehokkaasti ja huolellisesti. Tarvittavat työkalut löytyvät jokaiseen kohteeseen. Ammattilaisen tekemänä hintaan kuuluu tietysti myös takuu työn laadulle. Puhdistus, mittaus ja säätö hoidetaan kerralla kuntoon, jolloin kotisi ilma pysyy raikkaana.

Mikäli ilmanvaihtokanavien puhdistus on sinulle ajankohtaista, ota meihin yhteyttä.

Tulemme paikan päälle katsomaan tilannetta, jonka jälkeen teemme arvion työn hinnasta ja puhdistuksesta. Tämän jälkeen pääsemme töihin ja hoidamme kodin tai kiinteistön ilmanvaihtokanavasi puhtaaksi.

Yhteystiedot
Ylös